JAK DOBIERAĆ WINO DO POTRAW?

Brak PDFa

Dania i wina łączymy na zasadzie podobieństwa smaków


Jak dobierać wino do potraw?

  • Na aperitif - kieliszek alkoholu podawany przed przyjęciem, dla pobudzenia apetytu. Najczęściej serwuje się: szampan, wina musujące, wytrawne wina białe i wytrawne sherry. Może to być też szlachetne słodkie porto, madera, sauternes itp.

 

  • Białe mięso zestawia się z winem białym wytrawnym, półwytrawnym i półsłodkim, różowym wytrawnym i półwytrawnym, lekkim winem czerwonym wytrawnym i półwytrawnym.

 

 

  • Do ryb pasują: białe wytrawne i półwytrawne, różowe wytrawne i półwytrawne. 

  • Do czerwonego mięsa i dziczyzny podaje się wino czerwone wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. Z mocno wysmażonym czasem współgra też białe.

 

  • Z serami łączy się wina wszystkich kolorów i smaków, zależnie od rodzaju sera. Najczęściej dobiera się białe.

 

  • Do sałat pasują lżejsze, żwawe, wytrawne wina białe i różowe.

 

  • Do deserów podajemy: białe, różowe lub czerwone (półsłodkie, słodkie). Zawsze wino powinno być słodsze od deseru.

 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December