JAK DOBIERAĆ WINO DO POTRAW?
Brak PDFa
Dania i wina łączymy na zasadzie podobieństwa smaków
Jak dobierać wino do potraw?
- Na aperitif - kieliszek alkoholu podawany przed przyjęciem, dla pobudzenia apetytu. Najczęściej serwuje się: szampan, wina musujące, wytrawne wina białe i wytrawne sherry. Może to być też szlachetne słodkie porto, madera, sauternes itp.
- Białe mięso zestawia się z winem białym wytrawnym, półwytrawnym i półsłodkim, różowym wytrawnym i półwytrawnym, lekkim winem czerwonym wytrawnym i półwytrawnym.
- Do ryb pasują: białe wytrawne i półwytrawne, różowe wytrawne i półwytrawne.
- Do czerwonego mięsa i dziczyzny podaje się wino czerwone wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. Z mocno wysmażonym czasem współgra też białe.
- Z serami łączy się wina wszystkich kolorów i smaków, zależnie od rodzaju sera. Najczęściej dobiera się białe.
- Do sałat pasują lżejsze, żwawe, wytrawne wina białe i różowe.
- Do deserów podajemy: białe, różowe lub czerwone (półsłodkie, słodkie). Zawsze wino powinno być słodsze od deseru.